Measurement: Timetables

A timetable is a table or schedule of information which shows the times of something occurring. Common timetables are Bus and Train timetables giving information of arrivals and departures, TV Guides, showing the start and finish times of programmes and your child will probably have a school timetable which tells them what they are doing at school.
Most timetables use the 24-hour clock.

timetable

This timetable of a school day shows information on where your child should be at various times during the day.

Your child should be able to answer questions relating to their day, such as:

How long are the morning and lunch breaks?

What time do they need to arrive at school?

How long are their lessons?

How much of the day are they actually in lessons?

How much time do they have to get ready for after school clubs?

What time do they need to be picked up at?

Other timetables are more complex - take a look at this bus timetable.

timetable

You can see that there is a lot more information on this timetable.

There are 6 buses shown on this timetable, they begin at the depot and end at the swimming pool and they run every 15 minutes.

Notice that there are spaces in the table - this means that the bus does not stop.

Your child needs to be able to interpret the data and answer questions, such as:

Which bus do you need to catch to be at St Mary's School in time if you get on at Central Park?

School starts at 08:55. The 1st bus arrives at 08:42 - in time. The 2nd bus arrives at 08:57 too late - so only the 1st bus would get you there on time.

How long is your journey?

This bus leaves Central Park at 07:48 and arrives at 08:42 ... You are on the bus for 12 minutes up to 08:00 and a further 42 minutes after 08:00. 12 + 42 = 54 ... the journey takes 54 minutes.
(07:48 + 12 minutes = 08:00 + 42 minutes = 08:42)

Which bus do you need to catch to be at St Georges School in time if you get on at Green St?

School starts at 08:55. The 3rd bus arrives at 08:45 - in time. The 4th bus arrives at 09:00 too late - so the 3rd bus would be best. (or you could could get either of the previous buses and arrive early!)

How long is your journey to St Georges School?

This bus leaves Green St at 08:10 and arrives at 08:45 ... You are on the bus for 35 minutes.
... the journey takes 35 minutes
.

If you arrived by train at 08:10 - What time could you get to the hospital?

The first bus to leave the Railway Stations after you have arrived is the 08:23 - this will arrive at the hospital at 08:55.

What time does the 07:45 bus from the depot arrive at the swimming pool?

By looking at the times of the previous and later buses, you can work out that the bus takes 12 minutes to travel from Forest Rd to the Swimming Pool. The bus leaves Forest Rd at 09:03 - add 12 minutes for the next part of the journey - 09:02 + 00:12 = 09:15.

What time does the 08:30 bus from the depot arrive at the railway station?

By looking at the times of the previous and later buses, you can work out that the bus takes 5 minutes to travel from Central Park to the Railway Station. The bus leaves Central Park at 08:48 - add 5 minutes for the next part of the journey - 08:48 + 00:05 = 08:53.

How long does it take to get from the library to the swimming pool?

Look at the times of any bus, say the 5th. It leaves the Library at 09:20 and arrives at the Swimming Pool at 10:00. So it takes 40 minutes to get from the Library to the Pool.

--------------------------------------------------------------------------

Practice with these worksheets from Primary Resources.

 

  Clocks Timetable           Railway Timetable          Reading Timetables

        Zoo Time Problems         Timetable Problems         Timetable and Calendar

            Bus Timetables         Train Time Problems       What are you going to watch?

             TV Schedules         Dentist Time Problems        Reading School Timetables

  Edenbrooke Primary School Bus Service

Measurement: Time  Maths Index  Maths Index
















CAT4 / 12 Pus papers